Product Safety US2

Znamo li zapravo što se promijenilo po pitanju sigurnosti na prostorima za igru nakon ulaska u Europsku Uniju?

Možda bi bolje pitanje bilo - da li smo spremni za promjene koje su nastupile?

Odgovor vjerojatno glasi - kako tko. Direktiva o općoj sigurnosti proizvoda (2001/95/EZ), odnosno Zakon o općoj sigurnosti proizvoda (NN  14/14) upućuju na primjenu sigurnosnih zahtjeva usvojenih europskih norma u području sigurnosti na prostorima za igru, kako bi se proizvod smatrao sigurnim.

Članstvom u EU, Hrvatska će aktivno sudjelovati u sustavu za razmjenu informacija o opasnim proizvodima RAPEX. To znači kraj za proizvode koji su stavljeni na tržište EU, a predstavljaju povišeni rizik za korisnike. Uočavanjem i prijavom nesigurnog proizvoda, uz ogromne kazne nalaže se povlačenje i zabrana daljnjeg plasiranja tog proizvoda na tržište EU, što od 01.07.2013. znači i na tržište Republike Hrvatske.

Posljedice takvog sustava najviše će osjetiti proizvođači  i distributeri opreme za prostore za igru (igrališta, igraonice), koji više neće smjeti stavljati na tržište proizvode koji nisu usklađeni s hrvatskim (i europskim) normama koje se odnose na pojedine proizvode, primjerice HRN EN 1176:2008 za igrala i opremu za dječja igrališta).

Ako se uzme u obzir trenutno stanje - većina proizvoda hrvatskih proizvođača opreme za dječja igrališta NE ZADOVOLJAVA sigurnosne zahtjeve HRN EN 1176:2008, postavlja se pitanje kome će domaći proizvođači prodavati svoje proizvode nakon 01.07.2013.? Da li će u buduće prodavati samo na tržištu susjednih zemalja (BiH, Srbija) i do kada? Zbog čega naši proizvođači (preko 20 većih i veći broj manjih proizvođača) ne bi svoje proizvode prilagodili sigurnosnim zahtjevima EU i prodavali, primjerice, u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Austriji itd.?

Hrvatske i europske norme propisuju i određene sigurnosne mjere koje moraju kontinuirano provoditi vlasnici igrališta/ igraonica (gradovi, općine, vrtići, škole, trgovačka društva). Većina vlasnika prostora za igru još uvijek nije dovoljno educirana, a mjere potrebne kako bi prostori za igru trajno bili sigurni za korisnike - djecu, još uvijek se ne provode.

Otvorenih pitanja ima mnogo, a odgovore ćemo, izgleda, saznati na teži način i u zadnji čas, kako smo ionako u Hrvatskoj već navikli.

U Centru za kvalitetu i sigurnost već 9. godinu radimo na isti način kao naši kolege u EU, imamo vrhunske stručnjake i spremni smo pomoći svima koji žele dostići europski nivo sigurnosti.

O poslovnom subjektu

Centar za kvalitetu i sigurnost d.o.o. za usluge

II. Trokut 3, 10020 Zagreb

Žiro račun IBAN: HR4424840081107596773 kod RBA banke

OIB: HR41233406306

MBS: 4502345

Direktor: Marinko Kramarić

Osnivački kapital: 20.000 kn

Osnovna djelatnost: 7120 Tehničko ispitivanje i analiza

Kontakt

mob. 091-2273 266

email

kvaliteta.sigurnost(at)gmail.com

Ured