Proizvođači, distributeri i uvoznici smiju na tržište stavljati isključivo sigurne proizvode. Sigurnim proizvodima (igralima) smatraju se igrala i oprema koja ne predstavljaju nikakav ili predstavljaju prihvatljivo nizak rizik za korisnike. Sigurnost igrala za korisnika dokazana je ukoliko je igralo sukladno sa sigurnosnim zahtjevima hrvatskih norma.

Obveza svakog vlasnika igrališta je održavati igralište tako da ne predstavlja opasnost za život i zdravlje korisnika, bilo da se radi o igralištu na javnoj površini, u vrtiću, školi, ili o igralištima u igraonicama, trgovačkim, ugostiteljskim objektima i dr.

To prvenstveno znači da sprave za igranje moraju biti održavane i ispravne, a cijeli prostor igrališta uredan. Gotovo sve sprave moraju imati podloge za ublažavanje udara odgovarajućih dimenzija. Sva igrališta i igraonice trebale bi udovoljavati sigurnosnim zahtjevima odgovarajućih hrvatskih normi, prvenstveno HRN EN 1176. Nova igrališta moraju biti usklađena s normama, inače ne smiju biti stavljena u upotrebu.

Vlasnik, odnosno odgovorna osoba, odgovoran je ukoliko dođe do ozljede djeteta ili drugog korisnika igrališta, a ukoliko vlasnik nema dokaze da igralište zadovoljava zahtjeve normi, te da je svakodnevno održavano u ispravnom stanju, osim za štetu može odgovarati i za nemar, što bi u konačnici moglo dovesti i do krivičnog gonjenja.

Kako bi izbjegli sumnju u ispravnost vašeg igrališta, potrebno je redovito provoditi sigurnosne preglede prostora za igru. Jedino redovitim provođenjem godišnjih, operativnih i vizualnih pregleda, moguće je pravovremeno otkrivanje vidljivih i prikrivenih nedostataka, planiranje rokova i budžeta potrebnog za otklanjanje nedostataka prema prioritetima, ovisno o visini rizika koji pojedini nedostatak predstavlja.

Vlasnici igrališta često griješe kad smatraju da ionako znaju da igrališta nisu u skladu s normama, te ne žele da im to "negdje i piše". Neznanje ne opravdava pred sudom, a pogotovo pred ozlijeđenom djecom i njihovim roditeljima. Naprotiv, nakon prvog godišnjeg pregleda u mogućnosti ste planirati i započeti s otklanjanjem nedostataka, te napraviti prve korake u sprečavanju ozljeda. Ne čekajte da se dogodi tragedija i na vašem igralištu, obratite nam se s povjerenjem i naručite već danas pregled vaših igrališta prema hrvatskim (i europskim) normama.

O poslovnom subjektu

Centar za kvalitetu i sigurnost d.o.o. za usluge

II. Trokut 3, 10020 Zagreb

Žiro račun IBAN: HR4424840081107596773 kod RBA banke

OIB: HR41233406306

MBS: 4502345

Direktor: Marinko Kramarić

Osnivački kapital: 20.000 kn

Osnovna djelatnost: 7120 Tehničko ispitivanje i analiza

Kontakt

mob. 091-2273 266

email

kvaliteta.sigurnost(at)gmail.com

Ured