probes

Sva dječja igrališta na javnim prostorima, rekreativna sportska igrališta, igraonice moraju redovito biti pregledavane od kompetentnog stručnjaka - inspektora za igrališta.

Igrališta i igraonice za djecu pregledavamo prema smjernicama hrvatske norme HRN EN 1176-7 - Oprema za igrališta i igrališna površina – vodič za instalaciju, preglede, održavanje i upotrebu, te drugih norma ovisno o sadržaju prostora za igru.

Rekreativna sportska igrališta pregledavamo prema smjernicama HRN EN 15312:2011 - Free access multi-sports equipment - Requirements, including safety and test methods, HRN EN 14974:2011 - Facilities for users of roller sports equipment – Safety requirements and test methods i drugim normama.

Područja za igru i zabavu na vodi pregledavamo prema smjernicama HRN EN 15649:2010 - Floating leisure articles for use on and in the water, te drugih norma ovisno o sadržaju prostora za igru na vodi.

Post instalacijski pregled služi kako bi se potvrdilo da su sve sprave i cijeli prostor igrališta postavljene u skladu sa zahtjevima norme. Na taj način investitor se uvjerava da li je oprema koja je naručena instalirana na odgovarajući način, zadovoljavaju li sve sprave zahtjeve norme, te da li je zaštitna podloga na svim mjestima postavljena u odgovarajućim dimenzijama, materijalima i debljini podloge.

Godišnji pregled služi kako bi se provjerila ispravnost i sukladnost sprava, podloga i prostora igrališta sa zahtjevima normi, jer se svojstva materijala mijenjaju pod utjecajem vremenskih uvjeta, korištenja, održavanja itd.

Redovitim provođenjem godišnjih, operativnih i rutinskih pregleda tijekom čitavog vijeka korištenja igrališta, te redovitim održavanjem, trajno se osigurava besprijekorna ispravnost igrališta, rizik od ozljeđivanja djece sveden je na minimum, a troškovi održavanja znatno se smanjuju ako se kvarovi uočavaju i otklanjaju odmah u početnoj fazi.

Osim toga, pozitivnim izvještajima s redovitih pregleda dokazujete da je igralište ispravno, te umanjujete rizik od odgovornosti u slučaju sudskih sporova.

Kompetencije izvođača pregleda

Svi naši inspektori koji provode preglede igrališta osposobljeni su za godišnje preglede igrališta (Annual play inspector) po programu najveće međunarodne organizacije u području sigurnosti djece The Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Također su završili stručni trening za inspektora za godišnje preglede Obrazovnog centra za prevenciju nesreća, jedine stručne ustanove za obrazovanje inspektora za igrališta u ovom dijelu Europe.

Prilikom pregleda držimo se zahtjeva i smjernica hrvatske norme HRN EN 1176:2008, drugih normi i propisa iz tog područja i općih pravila sigurnosti. Koristimo uređaje i pomagala certificirane prema HRN EN 1176:2008.

Od konkurencije se razlikujemo u pristupu i određivanju same svrhe pregleda igrališta. Nakon našeg pregleda vlasnik dobiva izvještaj s detaljnim uvidom u stvarno stanje s fotografijama, te najvažnije, procjenu rizika od teških ozljeda i prijedlog mjera za otklanjanje nedostataka.
Zajednički cilj nam je otklanjanje nedostataka i dovođenje igrališta u sukladnost sa zahtjevima odgovarajuće norme, te izdavanje certifikata o ugradnji sukladno zahtjevima norme.

O poslovnom subjektu

Centar za kvalitetu i sigurnost d.o.o. za usluge

II. Trokut 3, 10020 Zagreb

Žiro račun IBAN: HR4424840081107596773 kod RBA banke

OIB: HR41233406306

MBS: 4502345

Direktor: Marinko Kramarić

Osnivački kapital: 20.000 kn

Osnovna djelatnost: 7120 Tehničko ispitivanje i analiza

Kontakt

mob. 091-2273 266

email

kvaliteta.sigurnost(at)gmail.com

Ured